Raamdecoratie: we beantwoorden de 34 meest gestelde vragen!

Raamdecoratie: we beantwoorden de 34 meest gestelde vragen!

Vragen over raamdecoratie

Als je op zoek bent naar nieuwe raambekleding, dan komen er vast en zeker vragen in je op. Natuurlijk willen we je graag helpen met het vinden van de antwoorden. We hebben de meest gestelde vragen voor je bij elkaar gezocht en beantwoorden deze voor je in dit artikel. Heb je toch nog een andere vraag? Natuurlijk staan wij graag voor je klaar om je van goed advies te voorzien!

Inhoud van deze pagina

In het algemeen over raamdecoratie

Raamdecoratie: wat moet je nu eigenlijk verstaan onder raamdecoratie. En wat valt er allemaal onder die term?

Q1: Wat is raamdecoratie?

Raamdecoratie is alles wat je voor je raam hangt om zonlicht tegen te gaan of privacy te hebben. Maar ook puur ter decoratie kan raambekleding eveneens gekocht worden. Je kunt hierbij denken aan gordijnen, maar ook aan lamellen of bijvoorbeeld shutters.

Q2: Wat is het verschil tussen raamdecoratie en raambekleding

Er zit geen verschil tussen de termen raamdecoratie en raambekleding. Beide worden gebruikt voor alle soorten bekleding voor je raam. Je zou ook kunnen spreken over zonwering voor binnen. 

Q3: Welke raamdecoratie past bij mij?

Welke raamdecoratie voor jou past is niet zomaar te zeggen. Dit hangt niet alleen af van jouw eigen smaak en je budget, maar het hangt eveneens af van de eisen die je aan de raambekleding stelt. Doorloop de volgende punten en bepaal aan de hand daarvan wat dan het beste voor je uitpakt:

 • Moet de bekleding verduisterend werken?
 • Moet het materiaal tegen vocht kunnen? (Bijvoorbeeld bij een raam in een badkamer)
 • Moet de raamdecoratie opgehangen worden voor een bijzonder raam, zoals een dakraam een draaikiep raam of een raam met vervelende afmetingen?
 • Wil je kunnen wisselen in de hoeveelheid licht die erbinnen komt?
 • Hoeveel mag het kosten?
 • Welke stijl past bij de kamer waarin het komt te hangen?
 • Welke kleuren of patronen hebben jouw voorkeur?

Q4: Welke soorten raambekleding zijn er?

Eigenlijk komt er steeds meer op de markt om voor je raam te hangen. Met allemaal hun eigen pluspunten. Zo kan je kiezen uit:

 • Verduisterende gordijnen of overgordijnen
 • In betweens
 • Vitrage
 • Rolgordijnen
 • Duo rolgordijnen
 • Twist rolgordijnen
 • Vouwgordijnen
 • Duette
 • Plissé
 • Lamellen
 • (Houten) jaloezieën
 • Paneelgordijnen
 • Shutters

Tips bij het kopen van raambekleding

Raambekleding kopen doe je niet zomaar even. Hier moet je eerst goed over nadenken en/of je goed laten adviseren. Waar moet je opletten bij het uitzoeken van raamdecoratie?

Q5: Hoe gordijnen uitkiezen?

Gordijnen zijn een grote blikvanger in je kamer of een ander vertrek. Kies dan ook bewust, want je bepaalt er voor een groot deel de sfeer mee. Bepaal hoeveel licht je in het vertrek wilt hebben en of je hier mee wilt kunnen variëren. Moeten de gordijnen naast zonwering ook voor privacy zorgen? Of dienen ze puur ter decoratie? Vervolgens kies je op stijl en kleur welke het beste bij het vertrek past en uiteraard kijk je naar het kostenplaatje. Valt het binnen je budget?

Q6: Wat is de goedkoopste raambekleding?

Uiteraard hangt het van de merken af, maar rolgordijnen, of jaloezieën kunnen een uitkomst zijn. 

Q7: Welke raamdecoratie voor Draaikiepramen?

Raamdecoratie nodig voor een draaikiepraam? Denk dan aan:

 • Shutters die op de muur geplaatst worden
 • Plisségordijnen, die je op je raam bevestigd
 • Duettes die op het raam bevestigd worden (Trufit geplak op het glas)
 • Rolgordijnen met zijgeleiders
 • Jaloezieën met zijgeleiding
 • Splendid plissé met magneet bevestiging

Q8: Welke raamdecoratie voor grote ramen?

Grote ramen kunnen veel soorten raamdecoratie hebben. Gordijnen, shutters of houten jaloezieën zijn hierbij mooi. Maar er is nog veel meer mogelijk, zeker als je kiest voor decoratie die op maat gemaakt wordt.

Q9: Wat is de mooiste raamdecoratie?

Je bent op zoek naar de mooiste optie wat betreft raambekleding. Maar smaken verschillen nu eenmaal en zijn uiteraard heel persoonlijk. Daarbij is de mooiste optie ook afhankelijk van de eisen die jij stelt aan de decoratie!

Verduisterend, licht doorlatend of privacy?

De mate van lichtinval die je wilt hebben in huis kan je regelen met de juiste decoratie voor je raam. Ga je voor een verduisterend gordijn zodat je goed kunt slapen, bijvoorbeeld. Wil je juist je vertrek zo licht mogelijk houden? Of is de mate van privacy voor jou belangrijk?

Q10: Hoe kan ik mijn raam verduisteren?

Een raam kan je verduisteren door te kiezen voor stoffen die geen licht doorlaten. Hierbij kan je denken aan verduisterende gordijnen. Maar ook lamellen of shutters kunnen zorgen dat er geen licht naar binnen valt op de momenten dat jij dit wilt. Het voordeel hierbij is dat je kunt spelen met de lichtinval door de lamellen net anders te draaien, maar je privacy zo wel optimaal houden. 

Q11: Hoe grote ramen verduisteren?

Ook voor grote ramen zijn er meerdere mogelijkheden op het gebied van raamdecoratie. Overgordijnen kunnen grote ramen op een sfeervolle manier verduisteren. Je kunt ook kiezen voor sfeervolle shutters of houten jaloezieën.  Er zijn eveneens vouwgordijnen te koop voor hele brede maten. Dit is afhankelijk van het merk. 

Q12: Welke raamdecoratie tegen inkijk?

Wil je vooral iets voor je ramen hebben om inkijk te voorkomen? Dan heb je veel keuze. Eigenlijk is iedere raamdecoratie prima tegen inkijk. Omdat je nu geen eisen stelt wat betreft de hoeveelheid licht die naar binnen mag komen heb je nog meer keuze!

Lamellen

Lamellen zijn populair als raamdecoratie. Wat zijn lamellen en hoe kan je hiermee spelen qua lichtinval en privacy?

Q13: Wat is het verschil tussen jaloezieën, lamellen en Luxaflex?

In de volksmond wordt er bij horizontale jaloezieën al snel gesproken over Luxaflex. Luxaflex is echter een  merk. Jaloezieën en lamellen worden ook nog weleens door elkaar gebruikt. Maar eigenlijk zijn jaloezieën de horizontale variant, terwijl lamellen dus verticaal opgehangen worden.

Q14: Hoe lamellen draaien tegen inkijk?

Door de lamellen schuin naar boven open te draaien kan er wel licht naar binnenstromen. Doordat de richting naar boven is, kan er niet makkelijk naar binnen gekeken worden!

Q15: Hoe lamellen draaien tegen zonlicht?

Wil je het zonlicht weren, maar wel lichtinval hebben, dan kan je de lamellen het beste schuin naar beneden draaien. Zo ben je niet helemaal afgesloten van het licht, maar komt er niet direct zonlicht naar binnen.

Vouw- en rolgordijnen

Een andere vorm van raambekleding zijn de gordijnen die je kunt oprollen of opvouwen. Hierin is veel mogelijk en er zijn heel wat varianten op de markt. Denk bijvoorbeeld maar aan de Duette of een Plissé. 

Q16: Waar op letten bij rolgordijnen?

Rolgordijnen kopen? Let dan op:

 • Moeten ze wel of niet verduisteren?
 • Moeten ze tegen vocht kunnen?
 • Welke maten heb je nodig?
 • Welke kleur past bij het interieur?
 • Welke bediening van het gordijn vind je handig?
 • Wat voor soort raam heb ik?

Q17: Wat is een Duette?

Een Duette bestaat uit twee laagjes stof, die als een harmonica opgevouwen zijn als je de Duette hebt opgetrokken. Omdat er met meerdere lagen stof wordt gewerkt, zal er ruimte ontstaan tussen deze lagen. Een Duette zal aan de zijkant lijken op een honingraat.

Q18: Wat is het verschil tussen een Duette en een Plissé?

Zowel een Duette als een Plissé is een gordijn, waarbij de stof opgevouwen wordt als je het gordijn omhoogtrekt. Het heeft daarbij iets weg van een accordeon. Een Plisségordijn bestaat uit 1 laag stof, een Duette uit 2. Bij een Plissé zie je gaatjes in de stof waar de koorden doorheen lopen. Bij een Duette is dat niet het geval. Daar zitten net zo goed koorden in, maar er zitten geen gaatjes in de stof omdat het een dubbele stof is.

Q19: Wat kost een Duette? 

Uiteraard is daar geen eenvoudig antwoord op te geven. Het hangt immers af van de grootte van je ramen, de eisen die je aan de kwaliteit stelt en bijvoorbeeld welke vorm je ramen hebben. 

Q20: Hoe breed kan een vouwgordijn zijn?

Heb je een heel breed (of juist heel smal) raam, dan vraag je je misschien af of een vouwgordijn wel mogelijk is. Een vouwgordijn kan geleverd worden (afhankelijk van het merk) tussen de 30 cm en 4 meter. Vrijwel ieder raam is dus geschikt voor een vouwgordijn.

Q21: Hoe hang je een vouwgordijn op?

Bij een vouwgordijn zullen de bevestigingsmaterialen meestal bijgeleverd worden. Bepaal waar je de montagesteunen wilt hebben. Deze teken je vervolgens af op de muur. Hoe je deze vervolgens bevestigd zal even afhangen van het soort muur dat je hebt. Een houten wand kan je eerst een beetje voorboren en dan de schroeven bevestigen. Een stenen muur zal je helemaal moeten boren en hierbij heb je de hulp van pluggen nodig. Voor andere soorten materiaal kunnen weer andere vereisten of hulpmiddelen nodig zijn. Hangen de steunen, dan kan je het gordijn er simpelweg in vast klikken. Indien nodig kan je nog koordkikkers monteren om het koord netjes weg te kunnen werken.

Q22: Welke soorten vouwgordijnen zijn er?

Je kunt vouwgordijnen onderverdelen in:

 • Wel of niet elektrisch
 • Verduisterend, transparant of licht doorlatend

Q23: Welke stof is het beste voor vouwgordijnen?

Soepel vallende stoffen werken het beste voor een vouwgordijn omdat de stof immers opgevouwen moet worden. Ook kleurechte stoffen (stoffen die niet verkleuren) zijn de verstandigste stoffen voor een vouwgordijn. Veel voorkomende materialen zijn hierbij katoen, linnen, viscose, polyester en acryl.

Q24: Waar moet je op letten bij vouwgordijnen?

Let bij het kopen van een vouwgordijn op:

 • Kwaliteit van de stof
 • Kleur en stijl
 • Licht doorlatend, transparant of verduisterend?
 • Zijn ze verkrijgbaar in jouw maten?
 • Wil je ze handmatig bedienen of heb je voorkeur voor een elektrische bediening?
 • Balein aan de voor- of achterkant

In between gordijnen

Je bent op zoek naar een gordijn wat je privacy geeft maar toch niet al het licht uit huis haalt. Misschien moet je dan eens kijken bij een in between gordijn!

Q25: Wat is een in between gordijn?

Een in between gordijn is een tussenvorm tussen de vitrage en het overgordijn. Hierdoor heb je wel lichtinval maar ook privacy. Een in between gordijn voorkomt dat mensen alles vanaf de straat kunnen zien, maar je houdt wel voldoende licht in huis. ‘s Avonds kun je de privacy waarborgen door een lamp tussen de in between en het raam te plaatsen (bijv. in de vensterbank).

Q26: Kun je door in between gordijnen heen kijken?

Een in between gordijn is een gordijn waar jij wel door naar buiten kunt kijken, maar andersom kan er niet naar binnen gekeken worden. Voor de avonden, als het licht brandt, moet je er wel rekening mee houden dat mensen wel naar binnen kunnen kijken.

De shutter

Op zoek naar sfeer, privacy en kunnen spelen met de inval van het licht? Een shutter heeft het allemaal.

Q27: Wat is een shutter?

Shutters lijken op luiken, die kantelbare lamellen hebben. Hierdoor creëer je veel sfeer in de ruimte en je kunt zelf bepalen hoeveel licht je wel of niet je huis laat binnendringen. Door het houten frame van de lamellen krijg je dus de uitstraling van een luik.

In de woonkamer

Raamdecoratie in de woonkamer zal vaak aan meerdere eisen moeten voldoen. Hoeveel privacy wil je, bijvoorbeeld. Waar let je op?

Q28: Wat voor de ramen woonkamer?

Privacy is vaak fijn in een woonkamer, maar ook het kunnen spelen met licht. Te veel zonlicht maakt de kamer erg warm. Maar helemaal afgesloten zijn van de buitenwereld zullen veel mensen ook niet willen. Eigenlijk kan iedere bekleding wel in een huiskamer. Maar bekleding waarbij je kunt variëren met lichtinval is wel fijn. Jaloezieën, shutters, lamellen: allemaal varianten waarbij je zowel je privacy als de zonwering kunt aanpassen aan de wensen van het moment.

Q29: Welke jaloezieën in woonkamer?

Jaloezieën in de woonkamer hebben veel invloed op de sfeer in de kamer. Niet alleen door de mate van lichtinval, maar ook omdat het een grote oppervlakte is. Kies dan ook voor een kleur die het beste past bij de rest van je inrichting. Let eveneens op de mate van verduistering die je hebben wilt, wat immers invloed kan hebben op jouw materiaalkeuze.

In de slaapkamer

Aan de gordijnen of andere raambekleding in je slaapkamer stel je andere eisen dan die voor in de kamer. Waar denk je aan? Wat is voor jou belangrijk?

Q30: Welke raamdecoratie voor slaapkamer?

Natuurlijk is het hierbij van belang wat je eigen voorkeuren zijn. Een gordijn die verduisterd en veel privacy biedt zal waarschijnlijk voor de meesten onder ons de beste optie zijn. Je kunt hierbij kiezen voor bijvoorbeeld (verduisterde) rolgordijnen, overgordijnen, of verduisterde plisségordijnen. Bij de meeste producten komt er altijd nog wat licht langs het product, gordijnen tot op de grond zijn dan de beste oplossing.

Q31: Welke kleur gordijnen of rolgordijnen in slaapkamer?

De kleur die je kiest voor de raambekleding in je slaapkamer is heel persoonlijk. Omdat je tot rust wilt komen in de slaapkamer is het wel een goed idee om te gaan voor een rustig dessin en niet te felle kleuren.

Q32: Hoe lang gordijnen slaapkamer?

Kies je voor gordijnen in je slaapkamer? Afhankelijk van de stijl van je slaapkamerinterieur kan je kiezen voor stijlvolle gordijnen tot op de grond of voor de speelsere variant, waarbij ze tot net over je vensterbank vallen. Maar ook hierbij geldt weer: doe wat jij het mooiste vindt! Korte gordijnen zijn meestal niet noodzakelijk op de slaapkamer omdat je meestal geen verwarming gebruikt in de slaapkamer. Ook zijn lange gordijnen beter isolerend.

Raamdecoratie koop je bij de vakman

Raambekleding is niet iets wat je zomaar even koopt. Je wilt er immers jarenlang van kunnen genieten! Waar koop jij je raamdecoratie?

Q33: Waar koop je raamdecoratie?

Decoratie voor je raam moet goed passen, van goede kwaliteit zijn (wil je er lang van kunnen genieten) en voldoen aan jouw eisen. Een vakman raadplegen is dan ook geen overbodige luxe!  Je bent hiervoor bij Van den Berg Interieur aan het juiste adres, want:

 • Je hebt garantie op je aankopen
 • Je krijgt een persoonlijk advies van vakspecialisten
 • De werknemers hebben jarenlange ervaring en passie voor raambekleding en interieur
 • Je bent zeker van een hoge kwaliteit raambekleding
 • Alles wordt opgemeten en gemonteerd
 • De keuze is enorm!

Q34: Waar plissé gordijnen kopen?

Ook voor plissé gordijnen kan je terecht bij Van den Berg Interieur. Laat je adviseren door de deskundige medewerkers! Voorkom vervelende situaties achteraf en ga in zee met specialisten zoals de vakmensen bij Van den Berg Interieur.

Wij leveren de volgende kwaliteitsproducten van:

instagram @vandenberginterieur - Volg ons op Instagram
shutters
gordijnen
raamdecoratie
gordijnen